Kijk voor informatie over de subsidieregelingen in 2023 op deze website: www.subsidie-zonnepanelen2023.nl
De Nederlandse overheid doet er alles aan om jou te bewegen om groene energie te gebruiken. De belangrijkste reden waarom bedrijven niet overstappen op het gebruik van groene energie is het kostenplaatje wat erbij hoort.
Hoe bedrijven en non-profits subsidie krijgen
Juist omdat het gebruik van groene energie duurder is dan dat van grijze energie is het mogelijk om dit verschil vergoed te krijgen door de overheid. Dat doet men via een budget dat voor 2022 beschikbaar is gesteld. Je kan het aanvragen tijdens een aanvraagronde, en die zijn er tweemaal per jaar. In maart 2022 kan je de eerste aanvraag doen; in het najaar is de tweede en laatste aanvraagronde. Je kan in dit geval het prijsverschil tussen groene en grijze energie terugvragen. Was dit nog aanvankelijk 15 eurocent per kWh; nu is dat nog 13 eurocent per kWh.
Investeer je in zonnestroom? Dan kun je Zon SDE+ aanvragen voor:
- Hernieuwbare elektriciteit – Fotovoltaïsche zonnepanelen (zon-PV) met een vermogen van ≥ 15 kWp en een grootverbruikersaansluiting. Er zijn 2 categorieën:
– Zon-PV met een piekvermogen ≥ 15 kWp en < 1 MWp
– Zon-PV met een piekvermogen ≥ 1 MWp
Meer informatie over de SDE+ regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.
Vanwaar de verlaging van de subsidie?
Het subsidiebedrag per kWh is voortaan lager. De reden hiervan is simpel; zonnepanelen worden steeds geavanceerder, maar doordat ze in steeds grotere getale worden geproduceerd worden ze ook steeds goedkoper. Het prijsverschil tussen groene en grijze stroom is dan ook de afgelopen tijd lager geworden. Er zitten nogal wat voorwaarden aan deze maatregel verbonden.
Voorwaarden van de SDE+ maatregel
Deze maatregel is alleen bestemd voor grootverbruikers. Een bedrijf of een non-profit organisatie kan dit dus aanvragen; een particuliere huishouden niet. Je zal alle vergunningen nodig voor het plaatsen van zoveel zonnepanelen moeten kunnen overleggen. Bovendien moet je een haalbaarheidsstudie hebben gedaan. Ben je geen eigenaar van de plek zelf, dan moet je een verklaring hebben van de eigenaar dat hij toestemming geeft voor de zonnepanelen.
Wat kosten jouw zonnepanelen?
Benader meerdere zonnepaneelbedrijven en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.
Gratis en vrijblijvend vergelijken