Salderen

Actuele informatie?
Kijk voor informatie over de subsidieregelingen in 2023 op deze website: www.subsidie-zonnepanelen2023.nl

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen dan wordt de stroom die je zelf niet gebruikt geleverd aan het openbare net. Op dagen dat de zon niet schijnt, verbruik je juist weer meer energie dan je zelf opwekt. Voor de stroom die je over hebt, krijg je een vergoeding. Onderaan de streep wordt berekend of je meer energie hebt geleverd, of juist meer hebt afgenomen. Hoe hoog die uitvalt, is per geval verschillend en is compleet afhankelijk van de opgewekte stroom en het verbruik van je huishouden.

Wat telt mee voor de saldering?

De salderingsgrens, het aantal kWh’en die je van het energiebedrijf terugkrijgt, is voor iedereen anders. Dat maakt de rekensom ook steeds weer anders. Afhankelijk van hoeveel je afneemt en hoeveel energie je levert, kan het zijn dat je aan het einde van het jaar bijbetaalt of juist een bepaald bedrag overhoudt.

Laat je adviseren door zonnepaneelexperts want meer produceren dan nodig kan kostentechnisch gezien nadelig voor je zijn, gezien de vergoeding per kWh bij sommige energiemaatschappijen relatief laag is. Bij Vattenfall is deze bijv. €0,07 per kWh en bij Vandebron.nl is de vergoeding €0,105 per kWh. Anderzijds krijg je bij ENGIE het tarief dat in je contract staat incl. BTW. Dit is dus de volledige prijs van 1 kWh en is op dit moment (afhankelijk van wanneer je contract is afgesloten) ongeveer €0,25 per kWh. Een enorm verschil dus!

Update 1: de regeling was gegarandeerd tot 2023 maar Minister Wiebes gooit de salderingsregeling al in 2020 op de schop.

Update 2: ‘Minister Wiebes werkt aan een nieuwe subsidieregeling voor huishoudens en bedrijven die zelf duurzame elektriciteit opwekken. De nieuwe regeling richt zich behalve op de stimulering van zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een gemiddelde terugverdientijd van circa zeven jaar. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.’ Zie de website: www.rvo.nl

Update 3: Stopt de salderingsregeling in 2023? Dat is niet het geval, maar wordt de regeling wel vanaf 2023 tot 2031 afgebouwd. Daarna zal dit financieel voordeel verdwijnen. Bron: www.rijksoverheid.nl

Rekenvoorbeelden

Een tweetal rekenvoorbeelden van Consuwijzer (ACM):

 • Voorbeeld 1
  Jouw energiebedrijf levert jou 3.500 kWh en jouw zonnepanelen leveren 2.000 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van de energiemaatschappij. In dit voorbeeld 3.500 kWh. Van de 3.500 kWh wordt de door jouw teruggeleverde energie 1.000 kWh afgetrokken. Je moet nog voor 2.500 kWh betalen.

  Lever je meer terug dan jouw energiebedrijf levert?
  Dan krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft je hiervoor een terugleververgoeding tegen de kostprijs van stroom. Niet altijd, want sommige energiebedrijven betalen het volledige tarief.

 • Voorbeeld 2
  Jouw energiebedrijf levert je 500 kWh. Jouw zonnepanelen leveren 2.200 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.200 kWh terug aan het net.

  De salderingsgrens is de geleverde energie van de energiemaatschappij. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door jou teruggeleverde energie van 1.200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700 kWh die overblijft ontvang je een terugleververgoeding.

Salderen na 2023?

De salderingsregeling zal in de toekomst versoberd worden en zelfs geheel afgeschaft omdat het de overheid veel geld kost (en volgens politiek Den Haag bovendien niet effectief is). Inmiddels is echter wel toegezegd dat de salderingsregeling zoals deze nu bestaat, voort zal blijven bestaan tot 2023. Daarmee zijn bezitters van zonnepanelen zeker van deze besparing, die kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Laat meerdere specialisten je adviseren over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op en vergelijk het aanbod in jouw regio.

Meer over salderen vind je trouwens hier: Consuwijzer.nl

Wat kosten jouw zonnepanelen?

Benader meerdere zonnepaneelbedrijven en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis en vrijblijvend vergelijken