Rendement zonnepanelen

Actuele informatie?
Kijk voor informatie over de subsidieregelingen in 2023 op deze website: www.subsidie-zonnepanelen2023.nl

Hoewel er steeds meer prijsvechters op de energiemarkt zijn betaal je met het jaar meer voor hetzelfde verbruik van stroom. Dit komt voornamelijk door de verhogingen van de diverse energiebelastingen. Een zonnepaneel systeem is een product dat nogal wat varianten kent en is het rendement die je kunt behalen afhankelijk van diverse zaken, zoals het soort paneel, de plaatsing en hellingshoek, de weersomstandigheden, de levensduur van de panelen en hoe schoon/vies je panelen zijn.

Wat is de capaciteit van jouw zonnepanelen?

Zonnepanelen kan je kopen in meerdere capaciteiten en wordt dit ook wel in Wp uitgedrukt. Wp staat voor Watt Piek en hoe hoger de capaciteit van jouw zonnepanelen systeem, hoe hoger de opbrengst ervan. Je kan dus met dezelfde hoeveelheid zon een hoger rendement behalen met een gelijk aantal zonnepanelen. Moderne zonnepanelen met een hoog rendement zijn vaak een stuk duurder dan oude modellen met een laag rendement.

Hoe is de ligging van jouw dak en hoe zijn de panelen gemonteerd?

De ligging van jouw dak is heel bepalend voor het rendement van jouw systeem. Met een dak op het zuiden zal je het meeste rendement kunnen behalen. Je krijgt de meeste zon op jouw dak waardoor jouw zonnepanelen het meeste kunnen opleveren. Daarnaast is de hellingshoek van de zonnepanelen heel belangrijk. Met een hellingshoek van 30 graden heb je het beste rendement. Zit je daar boven of onder, dan zal het rendement niet altijd even goed zijn. Zonnepanelen zijn dan ook heel afhankelijk van de plek waar ze geplaatst worden en de manier waarop ze worden gemonteerd. Een specialist kan je hier meer over vertellen, laat een gratis kostenanalyse met rendementsberekening opmaken. Gratis en vrijblijvend!

Het tarief van stroom

Wekken jouw zonnepanelen niet genoeg stroom op, dan zal je stroom moeten bijkopen van je energieleverancier, welke geleverd wordt tegen een bepaald tarief. Hoe meer je moet betalen per kWh, hoeveel hoger het rendement van jouw zonnepanelen is. Dit komt omdat je uitgaat van de besparing die zo een systeem gaat behalen. Als er nauwelijks een verschil zou zijn (tussen de kostprijs van een kWh die je zelf produceert en die je inkoopt) dan zou een zonnepaneel systeem totaal niet rendabel zijn.

Voorbeeldberekening rendement zonnepanelen
Een compleet systeem (materiaal + installatie) van 10 zonnepanelen en 2.700 Wp kost ongeveer €4.400 euro. De panelen gaan ongeveer 25 jaar mee, de omvormer is na 13 jaar aan vervanging toe en een nieuwe kost maximaal €1.200 euro. Je bespaart jaarlijks €470 euro op jouw elektriciteitsrekening. Dit levert je over de gehele periode een rendement op dat is te vergelijken met 6% rente op een spaarrekening. Er is in deze berekening geen rekening gehouden met eventuele subsidies of de BTW-teruggave gezien ze van tijd tot tijd beschikbaar gesteld worden. De BTW die je terug kan vorderen zal dus zorgen voor een hoger rendement en kortere terugverdientijd. Laat meerdere installateurs het rendement van jouw investering berekenen gebaseerd op de ligging van jouw woning, je dak en je budget. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op.

Deze informatie is afkomstig van MilieuCentraal.nl

Wat kosten jouw zonnepanelen?

Benader meerdere zonnepaneelbedrijven en vergelijk het aanbod in jouw regio. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis en vrijblijvend vergelijken